Dacă într-o bună zi natura ar declara oamenilor război, așa precum omul a declarat naturii război de multă vreme: mările și oceanele au să inunde tot pământul; ploile torențiale au să ne străpungă cu fulgerele, tunetele, taifunurile și furtunile lor; lumina nu va mai fi pe pământ deloc, va fi numai noapte; aerul o să dispară neașteptat; pământul nu va mai rodi deloc din cauza otrăvirii sale, a secetei sau ne va înghiți într-un cutremur mare; soarele și luna vor dispărea de pe cer… Atunci, probabil, omul nici timp nu va mai avea să se gândească ce-i de făcut, unde să fugă, unde să se ascundă?…
Nici până acum omul nu a înțeles că datorită naturii el există pe pământ, că natura ca o mama îl crește și îl hrănește o viață întreagă, până pleacă în lumea eternității. Natura e cea mai sfântă mamă, cea mai scumpă și cea mai bună prietenă întru sănătate a omului! Natura este creația lui Dumnezeu, o creație care a fost făcută de El în șase zile și care ne poartă și azi de grijă. Dar ce mulțumire, respect și prețuire are omul zilei de azi față de natura-mamă? Cum are grijă de ea? Cum o îngrijește? Cum este natura ocrotită de om?..
Da, sunt multe întrebări, dar cine poate să răspundă la ele? Evident că omul nu poate răspunde, căci lui îi totuna de natură, face ce vrea din ea!
Omul de multă vreme a declarat naturii război, un război crucial, de secole, război pecare nicidecum nu-l oprește nimeni. Să luăm chiar exemplele din ultima vreme: războiul care se petrece dintre Rusia și Ucraina; pandemia care a fost declanșată; în paralel, creșterea temperaturilor anuale expune zone întregi de uscat la incendii masive a vegetației și la deșertificare; gazele emise în urma activităților industriale sunt dăunătoare, dar și noxele emise de vehiculele care funcționează pe bază de combustibil fosil, fumul produs de arderea câmpurilor, lemnelor, cauciucurilor; solul este expus la poluare, atât prin aruncarea gunoaielor și deșeurilor la voia întâmplării, în zone neautorizate, cât și prin utilizarea în activitățile agricole de îngrășăminte, pesticide; plasticul este unul dintre materialele cele mai dăunătoare, atât pentru sol, cât și pentru ape și se estimează că pentru degradarea naturală a unei pungi de plastic este nevoie să treacă o perioadă cuprinsă între 10 și 1000 de ani, în funcție de material; reziduurile toxice, deșeurile, detergenții, scurgerile de petrol și produsele din petrol, apele folosite în industrie pentru răcirea instalațiilor, deversările în ape curgătoare, instalațiile defectuoase de canalizare – toate acestea conduc la contaminarea apelor etc.
Liderii mondiali sunt tot mai preocupați de efectele poluării asupra mediului și de impactul acestora pe termen lung. Spre exemplu, recent, specialiștii în ecologie au tras un nou semnal de alarmă legat de încălzirea globală, că dacă cât mai curând nu se iau măsuri urgente de protejare a planetei, nivelul mărilor și oceanelor va crește considerabil, ca urmare a topirii ghețarilor.
Acestea sunt doar câteva exemple ale războiului declanșat de om asupra naturii. Impactul omului asupra naturii în ultimele câteva sute de ani, după ce industrializarea a luat un avânt considerabil, este devastator pe termen lung. Refacerea planetei este posibilă, este imperios necesar ca toate acțiunile omului – fie că este vorba despre companii sau oameni obișnuiți – să fie făcute cu responsabilitate și cu respectarea legislației în vigoare.
Natura reprezintă un dar neprețuit pentru viața pe pământ și pentru bunăstarea oamenilor și a celorlalte specii. Natura este locul unde ne găsim liniștea, inspirația și puterea. Importanța naturii în viața noastră este imensă. Ea ne oferă hrana ce ne alimentează trupurile și sufletele, apa ce ne stinge setea și ne purifică, aerul curat ce ne umple plămânii cu energie vitală. Ecosistemele naturale reglează clima, menținând un echilibru esențial pentru viață. Biodiversitatea asigură o varietate de resurse, de la lemnul de construcție la medicamentele care ne vindecă.
Se zice, că natura este farmacia Lui Dumnezeu!
Cu fiecare răsărit de soare, cu fiecare briză care ne mângâie obrajii, cu fiecare floare ce își deschide petalele natura ne amintește de minunăția vieții și a creației lui Dumnezeu. Ea ne înconjoară cu frumusețea ei sublimă și ne oferă un dar de neprețuit.
Raisa Plăieșu pentru traditia.md