Întrebarea Irinei: Cum trebuie să petreacă Săptămâna Brânzei un creștin ortodox?
Răspunde protoiereul Igor Fomin: Săptămâna Brânzei sau Săptămâna Albă este o denumire populară, în Biserică noi o numim Săptămâna lăsatului sec de brânză. Este săptămâna pregătitoare înainte de începerea Postului Mare.
În Săptămâna Albă deja în zilele de miercuri și vineri noi începem să citim rugăciunea de pocăință a sfântului cuviosului Efrem Sirul. Vă recomand să o includeți în pravila voastră de rugăciune de acasă – dimineața și seara în aceste zile.
Într-un fel, Săptămâna Brânzei este deja începutul timpului de post. Deoarece nu mai mâncăm carne, pregătim trupul nostru pentru cele patruzeci de zile ale celui mai strict post din an.
Cel mai important lucru în Săptămâna Albă este să ținem minte că Postul Mare nu este peste mări și țări și în el trebuie să intrăm curați. Săptămâna Brânzei cu veselia, curajul, turmentarea ei să rămână ca parte a folclorului, iar noi haideți să ne bucurăm, dar cu o bucurie luminoasă, chibzuitoare.
Este bucuria pentru faptul că în scurt timp va veni Învierea lui Hristos – Paștele. Și Duminica Brânzei nu este pricină pentru mâncarea abundentă, dar motiv pentru a ne gândi la pocăință. Cu cât e mai aproape postul, cu atât mai mul omul se smerește pe sine, iar Dumnezeu îl înalță. Conlucrarea cu Dumnezeu, chemarea milei lui Dumnezeu asupra noastră – iată țelul nostru.
Nu este nimic rău în petrecerile din timpul Săptămânii Albe, dacă e să o facem cu măsură. Bineînțeles, nu merită să mâncăm clătite la viteză: nici trupului, nici sufletului nu vom aduce folos. Dar dacă veți servi cu clătite pe apropiații voștri, este cu totul altceva. Participați la iarmarocul de binefacere, unde clătitele sunt servite celor săraci, celor fără de adăpost. Această faptă va conferi zilelor de sărbătoare o dimensiune specială, creștină.