Răspunde diaconul Andrei Muzolf, docent la Academia de Teologie din Kiev.
În Statutul (Tipicul) bisericesc nu este menționat acest fapt – de câte ori omul trebuie să participe la Taina Mărturisirii. Și, în genere, regularitatea participării persoanei la Tainele Bisericii e o problemă personală a omului, asupra căreia Biserica niciodată nu a încercat să impună vreo obligație. Biserica poate să-i recomande credinciosului cum să procedeze într-o situație sau alta, în particular – la luarea de către el a deciziei de câte ori să se spovedească în perioada Postului Mare, dar niciodată nu îl va obliga s-o facă mai des.
Sfinții Părinți întotdeuna insistau că mărturisirea este, în primul rând, cea mai bună modalitate de luptă a omului cu păcatul. Sfântul Ierarh Grigorie de Nissa menționează că mărturisirea păcatelor duce nu la altceva decât la îndepărtarea și înstrăinarea de lucrurile rele. Ceea ce înseamnă că și persoana, dacă dorește să obțină un rezultat cât mai prielnic în procesul luptei cu viciile și patimile sale păcătoase, trebuie să se spovedească cât mai des.
Dar aici noi, firește, trebuie să fim conștineți de faptul că mărturisirea păcatelor este ca atare necesară nouă înșine și în nici un caz lui Dumnezeu. Domnul de la numărul spovedaniilor noastre nu va deveni nici mai sărac, nici mai bogat. De asemenea, aceasta nu poate fi o condiție pentru ca El să ne iubească mai mult sau mai puțin. Dumnezeu permanent ne iubește la fel, chiar și atunci când noi Îl respingem sau nu vrem să fim în voia Sa.
Potrivit celor spuse de Cuviosul Efrem Sirul, Dumnezeu vrea să audă de la noi păcatele noastre nu din cauza că nu le cunoaște, ci pentru că El dorește ca noi prin spovedanie să ajungem la conștientizarea căderilor noastre în păcat. Iar Sfântul Ierarh Ioan Gură de Aur adaugă: „Dumnezeu cere de la noi mărturisire nu pentru a ne pedepsi, ci pentru a ne ierta, nu pentru ca El să-ți afle păcatele, – oare El nu ți le știe și fără aceasta? – ci pentru ca tu să afli ce greșeală anume El ți-o iartă. El vrea să-ți arate măreția bunătății Sale pentru ca tu să-I fii mereu recunoscător, pentru ca tu să fii mai temperat la păcătuire și mai zelos la virtute.”
Așadar, anume simțul nostru lăuntric al necesității de a veni la spovedanie pentru a ne curăți de toate cele ce ne împiedică să ne apropiem de Dumnezeu trebuie să devină factorul care determină regularitatea participării noastre la această sfântă Taină.
Sursa: Православная жизнь