La Dubăsari, pe lângă parohia „Acoperământul Preasfintei Născătoare de Dumnezeu” din microraionul Lunga a fost deschis muzeul etnografic „Casa părintească”. Colecția de ustensile populare a fost creată de parohul bisericii, părintele Valentin. Ajutor în organizarea muzeului au acordat rudele și prietenii preotului, precum și mai mulți credincioși din Dubăsari.
Protopopul raionului Dubăsari protoiereul Gheorghii Lisovski a citit rugăciunea de mulțumire și a săvârșit rânduiala de sfințire a noului muzeu etnografic.
„Pentru ca ochii, sufletele și inimile noastre să se bucure când vom veni aici. Părintele Valentin cu toți cei care l-au ajutat ne-a oferit acum ocazia să ne adunăm în această casă”, a spus Gheorghii Lisovski.
Parohul bisericii „Acoperământul Preasfintei Născătoare de Dumnezeu” slujește în acest lăcaș deja al patrulea an. Însă ideea creării unui asemenea muzeu i-a venit cu mulți ani în urmă. Îi aparține și denumirea de „Casă părintească”. Părintele Valentin recunoaște că atmosfera de aici este una deosebită, îi readuce pe oameni în trecut și le trezește amintiri calde legate de copilărie și vatra părintească.
Muzeul are o mare colecție de antichități ale vieții populare: ulcioare, vase, războaie, cufere și multe altele. Cel mai vechi exponat are peste o sută de ani.
„Oamenii înstăriți aveau pietre de moară, iar țăranii săraci aveau dispozitive speciale din piatră – pive, unde ei înșiși băteau cerealele. Avem obiecte din toată Moldova. Mie îmi este foarte drag și important să păstrez lucrurile vechi care au fost folosite de părinții noștri, de bunici, de generațiile anterioare. Prin crearea unui astfel de muzeu vom putea să familiarizăm copiii, tineretul, generațiile în creștere cu trecutul nostru. Consider că este un lucru valoros”, a menționat părintele Valentin.
În Casa Mare, unde a fost amenajată expoziția, se află un adevărat cuptor care a fost construit de către părintele Valentin. Preotul nu este lipsit nici de darul culinăriei – a copt singur la cuptor plăcinte moldovenești după rețetele bunicii. În ziua deschiderii s-a desfășurat și tradiționala șezătoare cu cântece în limbile moldovenească și ucraineană și cu degustare de bucate.
Creatorul muzeului etnografic pe lângă parohie speră că acesta va deveni parte componentă a comunității locale a muzeelor etnografice și de istorie a ținutului. Următorii vizitatori vor fi copiii de la grădinițe și elevii din școlile orașului.
Sursa: Novostipmr.com