Catedrala Cărții – Biblioteca Națională a Republicii Moldova informează cititorul nu numai despre aparițiile editoriale prin diverse modalități de propagare a cărții, dar și prin intermediul mass-media care se străduie să scoată în evidență diferite expoziții, tematice sau personale, despre oamenii de vază din domeniile științei sau artei.
Pentru a organiza o expoziție e nevoie de multă studiere și explorare a fondului patrimoniului național, precum și de un plan concret de organizare, astfel ca să fie oglindite și structurate după anumite compartimente toate aspectele esențiale. Fiecare expoziție este planificată pe o anumută perioadă de timp, ca cititorii să poată lua cunoștință de conținutul expoziției respective. De multe ori expozițiile se organizează în coordonare cu ambasade, organizații, ministere, departamente, cu alte biblioteci, cu diferite secții din Biblioteca Națională etc. Responsabilă de organizarea acestor ediții ale expoziților în Biblioteca Națională este secția de Marketing și Comunicare Socioculturală, care duce o activitate foarte responsabilă, activă și intensivă, străduindu-se ca fiecare expoziție să fie cât mai adecvată, cât mai interesantă.
Astfel în Biblioteca Națională au fost organizare următoare expoziții:
Expoziția tematică „Nicolae Donici, geniul stelar al Basarabiei. 150 de ani de la naștere”
Expoziția este consacrată lui Nicolae Donici, pionier al astrofizicii moderne, nobilul basarabean, care a construit o adevărată citadelă a științei la Nistru, membru de onoare al Academiei Române, membru fondator al Uniunii Astronomice Internaționale, unul dintre cei mai mari astronomi din prima jumătate a sec.XX.
În expoziție se regăsesc: lucrări semnate de protagonistul „Observatorul de astronomie fizică situate în parcul din Dubosarii Vechi (Basarabia), București (februarie 1929, noiembrie, 1933); raportul lui Nicolae Donici, membru onorific al Academiei Române, ținut la al treilea Congres al Uniunii Astronomice Internaţionale, ţinut la Leiden (Olanda) de la 5 – la 13 iulie 1928; materialele Simpozionului Internaţional „Astronomul Nicolae Donici – 140 de ani de la naştere”; publicații semnate de Ion Holban, Magda Stavinschi, Haralambie Corbu, Iurie Colesnic, Veaceslav Ursachi, Nicolae Enciu ș.a., precum și extrase din enciclopedii, dicționare de astronomie şi astronautică, anuare astronomic , ziare, reviste.
Din colecțiile Agenției Naționale a Arhivelor sunt prezentate mai multe documente: dosarul cu cererea și documentele doveditoare a familiei Macri pentru recunoașterea apartenenței familiei la nobilimea basarabeană; Dosarul cu referire la instituirea tutelei asupra proprietăților lui N. Macri și a copiilor acestuia, printre care și mama lui N.N. Donici – Limonia (Limonița) Macri; Contract privind arendarea a unei părți din moșia Talaeși, județul Chișinău, proprietate a lui N.N. Donici; fotografii din fondul personal Gheorghe Bezviconi etc.
Expoziția poate fi vizitată în perioada 7 septembrie – 7 octombrie 2024, spațiul expozițional – etajul II, bloc central (str. 31 august 1989, 78 A).
Expoziție personală de pictură „Impresii…”, de Valeriu Herța
Biblioteca Națională a Republicii Moldova invită publicul să viziteze expoziția personală de pictură a pictorului grafician Valeriu Herța, cu genericul “Impresii…”, eveniment organizat în scopul promovării valorilor culturale naționale și a creației artistice contemporane.
Expoziţia reuneşte 43 lucrări de pictură, grafică şi caligrafie, executate în diverse tehnici, care reflectă, în mare parte, impresiile artistului plastic Herța Valeriu despre peisajul cultural legat de Orheiul Vechi. Lucrările expuse sunt realizate în diverse tabere de creație artistică în diferite perioade de timp.
Expoziția este deschisă publicului în perioada 16 august – 16 octombrie 2024, spațiul expozițional – Sala arte și hărți, blocul II, etaj 1 (str. 31 august 1989, 78).
Expoziție de pictură „Cosmosul, o călătorie a sufletului”, autor Veronica Untilă
Biblioteca Națională a Republicii Moldova vă invită să vizitați expoziția de pictură „Cosmosul, o călătorie a sufletului”, semnată de tânăra pictoriță Veronica Untila. Expoziția cuprinde 22 de lucrări cu tematică specifică: cosmosul, fiind ca o călătorie filosofică a sufletului în creația autoarei. Autoarea exprimă călătoria sufletului prin imagini de stele și galaxii, sugerând conexiuni metafizice și întrebări existențiale. În acest context, lucrările prezente în expoziție explorează întrebări profunde despre natura umană, existența și locul nostru în univers, transmite emoții profunde și senzații de expansiune spirituală, ilustrând ideea că sufletul uman este legat de cosmos într-un mod sublim. Astfel, cosmosul ca o călătorie a sufletului în creația artistică o explorare profundă și emoțională a misterelor universului și a locului nostru în el, provocând reflecții asupra frumuseții, fragilității și infinității existenței umane.
Expoziția poate fi vizitată până la 1 octombrie 2024, blocul central, etaj 1, Sala de conferință “Alexe Rău” (str. 31 august 1989, 78 A).
Expoziție tematică „Europa în viziunea artiștilor plastici basarabeni”
Expoziția „Europa în viziunea artiștilor plastici basarabeni” este organizată în scopul promovării valorilor culturale naționale, a artei plastice moderne din Republica Moldova.
Expoziția cuprinde circa 70 de albume, pliante, afișe etc, sistematizate în câteva compartimente: evoluția picturii basarabene în contextul european; artiști plastici basarabeni de la începutul secolului XX; arta plastică basarabeană în perioada contemporană; artiști plastici basarabeni care s-au format în școli de artă europene și s-au afirmat ca profesioniști în Europa. La fel sunt reflectate și albume ce reprezintă Europa în viziunea artiștilor plastici.
Expoziția poate fi vizitată până la 30 septembrie 2024, spațiul expozițional – Sala arte și hărți, blocul II, etajul I (str. 31 august 1989, 78).
„Prin expoziții văd tot mai des oameni care vor să fie văzuți și să nu se vadă”, spunea Nicolae Mareș.
Raisa Plăieșu, pentru Traditia.md