Propunem atenției cititorilor portalului „Tradiția” un articol al ierarhului Bisericii Ortodoxe din Ucraina, mitropolitul Luca de Zaporojie și Melitopol, publicat pe canalul său de telegram Лекарь.zp-m.Luke
Hristos în mijlocul nostru, dragii mei cititori!
Cum se rupe cămașa lui Hristos!
Zilele trecute m-am hotărât să recitesc o serie de interviuri pe care episcopul Irinei de Bac le-a acordat în diferite perioade revistei sârbe „Pecat”. Eu îl cunosc pe vlădica, am discutat cu el în repetate rânduri diverse probleme de actualitate ale vieții ortodoxe, îl respect profund și trag multe învățăminte din ceea ce spune sau scrie el. În special, aceasta se referă la problema schismei ucrainene care a devenit o provocare extrem de dureroasă pentru unitatea panortodoxă.
Episcopul Irinei spune clar – divizarea bisericească din Ucraina a dus la o dezbinare în întreaga Ortodoxie. Deoarece au fost încălcate canoanele și a avut loc o invazie ilegală a unei Biserici autocefale în spațiul canonic al altei Biserici autocefale. Astfel, subliniază ierarhul, cei responsabili de legalizarea schismei „au sfâșiat haina lui Hristos”, procedând în așa mod de parcă nu ar fi știut despre cuvintele Sfântului Ierarh Ioan Gură de Aur și ale altor mari mărturisitori ai Ortodoxiei – și, cel mai probabil, știau, dar le era indiferent – că păcatul schismei nu poate fi spălat și ispășit nici măcar de sângele muceniciei.
Mai mult, vlădica avertizează că eșecul în reglementarea dezordinii canonice existente va avea consecințe catastrofale imprevizibile – noua schismă, deja în interiorul Răsăritului Ortodox, va fi mai distructivă prin puterea sa și mult mai durabilă decât cea dintre Estul și Vestul creștin. Această schismă ar putea cauza pagube ireparabile misiunii și mărturiei Ortodoxiei în lume, totodată dând naștere unei noi erezii eclesiologice păguboase.
Având în vedere acest lucru, eu am remarcat încă o observație importantă făcută de episcopul Irinei. Ea se referă la problema amestecului părții române în treburile bisericești din Moldova. Potrivit ierarhului, dorința de a separa Mitropolia Chișinăului și a Moldovei de Biserica Ortodoxă Rusă „nu este dictată de vreo problemă, cu atât mai puțin de vreo necesitate reală.” Dimpotrivă, această dorință, după cum este convins episcopul sârb, mărturisește despre spiritul expansionist al politicii românești de stat și al celei bisericești.
De ce sunt atât de importante aceste cuvinte? Deoarece ele sunt un avertisment privind riscul unei alte linii serioase de dezbin în Ortodoxia mondială, precum și de agravare a actualei dezordini canonice.
Fiindcă ceea ce se întâmplă în Moldova repetă în mare măsură „scenariul ucrainean”. Este vorba de invazia unei Biserici autocefale în spațiul canonic al altei Biserici autocefale, de o politică de presiune din partea statului asupra Mitropoliei Chișinăului și a Moldovei, de pericolul privării acesteia de biserici și proprietăți în favoarea structurii bisericești susținute de partea română.
Există până și o coincidență directă într-un asemenea aspect precum vizitele Întâistătătorilor Bisericilor. În 2021, Patriarhul Bartolomeu al Constantinopolului a venit în Ucraina. În 2025, la invitația „Mitropoliei Basarabiei”, poate avea loc o vizită în Moldova a Patriarhului Daniel al României.
Noi, ucrainenii ortodocși, ne amintim foarte bine de „ecoul” pe care l-a avut pentru Biserica Ortodoxă din Ucraina vizita la Kiev a capului Fanarului. După dânsa, progoana împotriva Bisericii noastre s-a intensificat și mai mult, căpătând proporții mai puternice și mai variate. A crescut numărul acapărării sfintelor lăcașe, atacurilor asupra clerului și credincioșilor și al reînregistrării ilegale a actelor statutare ale comunităților creștine. În plus, au început să ne împingă și mai activ spre contopirea cu o organizație religioasă orientată către Patriarhia Constantinopolului. Iar când noi nu am fost de acord cu implementarea acestui scenariu, împotriva noastră s-a recurs la un mijloc radical – adoptarea legii ce interzice Biserica noastră. Să dea Dumnezeu ca astfel de probleme și procese să nu devină realitate pentru frații și surorile noastre din Moldova!
Oricum ar fi, trebuie să fim conștienți de faptul că respectiva expansiune bisericească în direcția Moldovei nu va duce la bine. Mai devreme sau mai târziu situația va „exploda”. Și va apărea o nouă linie de dezbinare. De această dată, între Bisericile Ortodoxe Română și Rusă. Mai mult, sunt forțe care s-ar bucura dacă acest scenariu ar deveni o realitate. Într-adevăr, în acest caz, de exemplu, cresc șansele de a convinge partea română de necesitatea recunoașterii legitimității legalizării de către Fanar a schismei ucrainene. Și acest lucru, la rândul său, nu ar face decât să agraveze situația creată în Ortodoxia mondială și să accelereze mișcarea spre o schismă de lungă durată în Răsăritul Ortodox, descrisă de episcopul de Bac.
Din fericire, există mereu speranța pentru restabilirea păcii între Bisericile Ortodoxe Locale și aceasta pentru că Însuși Hristos, nu oricine altcineva, este Împăratul Păcii și „El este pacea noastră, El care a făcut din cele două – una, surpând peretele din mijloc al despărţiturii, desfiinţând vrăjmăşia… ca, întru Sine, pe cei doi să-i zidească într-un singur om nou şi să întemeieze pacea, și să-i împace cu Dumnezeu pe amândoi, uniţi într-un trup, prin cruce, omorând prin ea vrăjmăşia.” (Efeseni 2:14-16)
Principalul lucru, și asta stă în puterea noastră, este să nu creăm cu propriile noastre mâini noi provocări și amenințări capabile să prăbușească definitiv carcasa unității panortodoxe.