La 16 martie 2023 Sanctitatea Sa Patriarhul Moscovei și al întregii Rusii Chiril a lansat un apel în legătură cu situația creată în jurul Lavrei Pecerska din Kiev.
Lavra Pecerska din Kiev este prima mănăstire a Rusiei kievene care există din secolul al XI-lea. Această mănăstire este generatoarea tradiției rusești monahale duhovnicești comune a popoarelor rus, ucrainean și bielorus. Este leagănul civilizației noastre și al culturii naționale. În acest loc a fost scris primul monument istoric al Rusiei vechii „Povestea anilor trecuți”, de aici își trag rădăcinile scrisul și literatura popoarelor noastre. Pe parcursul istoriei milenare locașul sfânt a avut de suferit de multiple ori de pe urma năvălirilor străine și a prigoanelor deschise împotriva creștinilor. Însă doar în timpul domniei ateismului militant din secolul al XX-lea monahii erau izgoniți din Lavra Pecerska a Kievului.
Noile generații ale monahilor au contribuit la renașterea locașului sfânt, depunând trude colosale și mijloace mari (pe lângă ajutorul minim al statului, iar uneori și în lipsa lui) pentru restaurarea mănăstirii, reconstrucția bisericii „Adormirea Maicii Domnului” și a Bisericii-Trapeză, dar, cel mai important, pentru restabilirea tradițiilor duhovnicești și a vieții monahale depline. Lavra rămâne una din cele mai mari mănăstiri ortodoxe din lume care unește mai bine de 200 de monahi și ascultători. Pe teritoriul ei, de asemenea, este situat centrul de conducere a Bisericii Ortodoxe din Ucraina, viețuiesc sute de viitori slujitori ai Bisericii, studenți ai Academiei și Seminarului duhovnicesc din Kiev.
Ultimatumul autorităților statului referitor la Lavra Pecerska din Kiev este o acțiune monstruoasă, comparabilă cu prigoanele împotriva credinței în vremurile ateiste. Ca și în acele timpuri, puterea ignoră în mod deschis legea, ca să nu mai vorbim de un respect minim față de drepturile concetățenilor. Lucrările unei oarecare comisiei cu privire la depistarea încălcărilor în activitatea economică a mănăstirii au purtat un caracter netransparent. Scopul ei represiv este izgonirea deplină a monahilor din Lavră. Acest scop nu a fost ascuns de către funcționarii de stat și de reprezentanții altor organizații religioase ale Ucrainei, aflate sub influența puterii laice. Trezește regretul acel fapt că prin declararea de către conducerea de stat a Ucrainei că este adepta normelor democratice, a căii europene de dezvoltare, a apărării drepturilor și libertăților umane, aceste drepturi și libertăți sunt încălcate actualmente în cel mai revoltător mod.
Rog să fie depuse toate eforturile posibile, pentru a împiedica închiderea forțată a mănăstirii, ceea ce va duce la încălcarea drepturilor milioanelor de credincioși ucraineni cu privire la libertatea de credință, garantată de Constituția Ucrainei, precum și de astfel de documente precum Statutul ONU, Declarația generală a drepturilor omului, Declarația cu privire la lichidarea tuturor formelor de intoleranță și discriminare în baza religiei sau convingerilor, de alte multiple acte de importanță internațională. Îmi depun toată speranța că adresarea mea va fi auzită.
Serviciul de presă al Patriarhului Moscovei și al întregii Rusii
Sursa: Site-ul oficial al Patriarhiei Moscovei