Întrebare: Unii oameni merg la biserică de câteva ori pe an, alții frecventează fiecare slujbă, chiar și cu febră – dar cum este corect?
Răspunde protoiereul Igor Zyrin, Eparhia de Gorlovka și Slaviansk a Bisericii Ortodoxe din Ucraina.
Despre esența problemei
Din ce motive o persoană poate să lipsească de la slujba dumnezeiască de duminică?
Primul – dacă este bolnavă. Totul este clar aici: ne pasă de starea sănătății noastre și de sănătatea apropiaților noștri.
Al doilea – dacă lucrează și nu poate modifica programul său de lucru.
Al treilea – dacă are grijă de o persoană bolnavă. Aceștia ar putea fi părinți neputincioși, copii sau rude bolnave.
În al patrulea rând – dacă s-a întâmplat o situație de urgență care necesită o soluție aici și acum sau dacă persoana a devenit victimă a circumstanțelor: accident cu apeductul, cheia s-a frânt și așa mai departe.
În alte cazuri, dacă un creștin are zi liberă duminica și are posibilitatea de a-și gestiona timpul, este obligat să fie la slujbă. De ce este așa?
Haideți să explicăm de ce avem mulți botezați, dar puțini oameni care merg în mod regulat la biserică.
Ce este Biserica și cine suntem noi în ea?
Motivul este că majoritatea oamenilor nu înțeleg pe deplin ce este Biserica. Adesea oamenii o identifică cu clădirea bisericii, dar nu îi cunosc semnificația duhovnicească. Da, înțelegem uneori locașurile sfinte că fiind biserici, dar aceasta, desigur, nu este același lucru. În sens strict, Biserica este o comunitate de credincioși pe care a fondat-o Hristos. De ce ar trebui să fim membri ai acestei comunități? Însuși Mântuitorul a spus despre aceasta: „Că unde sunt doi sau trei adunați în Numele Meu, acolo sunt și Eu în mijlocul lor” (Matei 18:20). El a mai spus: „Eu sunt vița, voi mlădițele. Cel ce rămâne întru Mine și Eu în El, acela aduce roadă multă; căci fără Mine nu puteți face nimic” (Ioan 15:5). Sfinții Părinți consideră că aici Hristos vorbește despre Biserică ca despre trupul Său duhovnicesc. Așa cum o mlădiță nu poate exista separat de viță, la fel cum un membru al trupului nu poate exista separat de trup, tot așa un creștin nu poate fi viu duhovnicește în afară de comuniunea cu Hristos, în afară de trupul Său duhovnicesc.
Ce alte motive mai sunt pentru a merge la biserică? Dacă citim Faptele Sfinților Apostoli, vom vedea că primii creștini au fost unanimi în poziția lor: se adunau în fiecare seară pentru a frânge pâinea – aceasta era Euharistia. Ne adunăm în biserică pentru a participa la taine – în primul rând la Euharistie sau Împărtășania cu Sfintele Taine ale lui Hristos. Această taină este centrul slujbei dumnezeiești. De asemenea venim la biserică pentru rugăciunea sobornicească, adică de obște. Acasă nu se va putea realiza o asemenea unitate cu Biserica ca în sfântul locaș
Epistola apostolului Pavel către Efeseni descrie relația dintre Hristos și Biserică ca pe o căsătorie. Și la fel cum într-o căsătorie este nefiresc ca soții să se vadă de câteva ori pe an, este de asemenea nefiresc ca oamenii creștini să meargă rar la biserică și să se întâlnească rar cu Hristos. Cu toții suntem Biserica. Este foarte important pentru noi să rămânem în unitate și, prin urmare, cel puțin o dată pe săptămână – duminica – trebuie să venim la biserică.
Duminica este o zi specială în care ne amintim de Învierea lui Hristos. Este timpul bucuriei, așa că și în Duminica Postului Mare restricțiile sunt limitate.
Creștinii trebuie să comunice cu Hristos, acest lucru este foarte important. Nu întâmplător Sfințitul Mucenic Ciprian al Cartagenei a scris: „Cui Biserica nu îi este mamă, Dumnezeu nu îi este Tată”.
Amintiți-vă de apropiații voștri
Dacă persoana nu înțelege toate cele spuse mai sus, desigur, nu va vedea rostul să meargă la biserică și la slujbele dumnezeiești. Atunci îi va fi suficient să meargă de câteva ori pe an – de sărbătorile mari, de exemplu. Dar există o altă extremă: unor creștini le este atât de frică să nu lipsească de la slujbă, încât merg la biserică chiar și atunci când sunt bolnavi. Desigur, acest lucru este greșit, deoarece o astfel de persoană devine o sursă de infecție pentru alte persoane. Este bine dacă va respecta toate regulile de protecție – să poarte mască și mănuși – dar totuși cea mai bună decizie ar fi să stea acasă. Mulți credincioși, când sunt bolnavi, vor să se împărtășească pentru sănătatea sufletului și a trupului lor. Acest lucru este de înțeles, dar nu trebuie să uităm că pentru aceasta nu este necesar să mergem la biserică, fiind bolnavi. Putem să ne înțelegem cu preotul ca să ne împărtășească acasă. Acest lucru este mult mai bine decât să infectăm atât preotul, cât și pe enoriași.
Știu că în timpul pandemiei mulți au protestat împotriva diferitelor măsuri de carantină și nu înțelegeau de ce Biserica a cerut îndeplinirea lor. Totuși, această poziție a Bisericii nu este nouă. Măsuri de precauție în comunicarea cu bolnavii au existat în trecutul îndepărtat – de exemplu, Sfântul Nicodim Aghioritul a scris despre asta. Chiar și pe vremea lui Hristos exista practica de a separa bolnavii de cei sănătoși. De exemplu, pacienții cu lepră, care nu puteau fi tratați în acele timpuri, erau ținuți separat. Mai mult ca atât: preotul era cel care decidea dacă o persoană poate fi în compania altor oameni și aceasta era firesc. Să ne amintim de episodul în care Mântuitorul i-a vindecat pe leproși și le-a spus să meargă să-l vadă pe preot – așa a îndeplinit El cerințele de atunci. Acum există și alte boli care necesită o atitudine serioasă, dar nu o excesivă aroganță și speranță în Dumnezeu, ceea ce, de fapt, se dovedește a fi o încercare de a-L ispiti.
Există situații în care un bolnav trebuie să se impună să meargă la biserică? – Da, dacă are probleme cu starea sa psihică: depresie, anxietate, temeri, neliniște. Adesea astfel de oameni se calmează în biserică. De asemenea, ar trebui să mergeți la slujba bisericească, dacă vă aflați într-o stare de furie, lipsă de pace sau îngrijorări legate de anumite probleme.
Dacă nu vrei să te rogi, este acesta un motiv plauzibil pentru a nu merge la biserică?
Se întâmplă că vine un moment în viața unui credincios, când nu vrea să se roage sau să participe la slujbe. Există o părere că în astfel de perioade nu este nevoie să se forțeze. Dar arhimandritul Ioan (Krestiankin) spunea că un creștin realizează o nevoință mai mare atunci când se forțează să se roage. Sunt de acord cu el. Este foarte important să mergi la biserică anume atunci, când nu vrei. Cert este că atmosfera de acolo în sine este propice rugăciunii și încurajează.
Prin urmare, într-o stare de criză duhovnicească, de descurajare, de disperare nu trebuie să ne retragem în sine și să ne relaxăm complet, ci să mergem la biserică, pentru a dobândi putere spirituală care lipsește la moment. De ce o persoană devine tristă? Pentru că credința-i slăbește, ea devine fixată pe probleme sau devine deprimată. În această perioadă este extrem de important să vorbim despre tot ceea ce ne îngrijorează, să ne revărsăm sufletul către Dumnezeu – mental, în cele mai simple cuvinte. Acest lucru ajută foarte mult.
Se întâmplă ca într-o stare de descurajare, depresie sau încercări grele de viață persoana nu se împărtășește, pentru că nu are putere să se pregătească pentru taină. Această situație trebuie neapărat discutată cu preotul care vă va ajuta să determinați volumul de pregătire pe care îl veți putea realiza. Este mai bine să nu anulați regula. Desigur, nu este un bilet de acces la împărtășire. Este un remediu care ajută la trezirea duhului rugăciunii. Cu toate acestea, există subtilități care trebuie discutate cu preotul, așa că este mai bine să nu luăm singuri decizia. Cred că un preot adecvat întotdeauna va avea timp să asculte și va veni în ajutorul acelei persoane care parcurge o perioadă dificilă în viață.
După cum putem vedea, există foarte puține motive pentru a nu frecventa biserica. Mi-aș dori foarte mult ca oamenii credincioși să nu abuzeze de ele, ci să meargă la întâlnirea cu Mântuitorul nostru cu bucurie și avânt sufletesc.
Sursa: Православная жизнь