La 9/22 mai sărbătorim mutarea moaștelor Sfântului Ierarh și Făcător de minuni Nicolae din Mira Lichiei în Bari. În spatele acestor cuvinte se ascund evenimente cu adevărat uimitoare. Amănuntele le puteți afla în publicarea noastră.
Bari și sfântul ierarh Nicolae
Să mergem către micul oraș Bari din sudul Italiei. Ne întâmpină străzile vechi pitorești, unde sunt expuse căzi cu flori vii. Pereții groși de piatră ai caselor masive păstrează răcoarea din interior ce îți oferă o senzație de prospețime. Ușile sunt larg deschise, draperiile albe ca zăpada se leagănă la adierea vântului. Liniște, pace și har. De pe trotuarele și zidurile caselor se simte suflul istoriei vechiului oraș-port, fondat încă în secolul al III-lea înainte de Hristos.
Un vechi proverb din Bari spune: „Cine nu a fost în mare – acela nu s-a rugat lui Dumnezeu”. În fiecare tavernă sau cafenea de familie puteți vedea imaginea Sfântului Nicolae într-o barcă mică. De mult timp este considerat sfântul ocrotitor al marinarilor, care este sincer iubit și venerat.
Este suficient ca un turist să oprească pe orice localnic pe stradă și să rostească cuvintele „San Nicola”, că trecătorul va începe să gesticuleze înflăcărat, arătând cum să ajungă la sfințenia cunoscută de toată lumea – Bazilica Sfântului Nicolae. Mai bine de nouă secole acolo se păstrează o comoară de neprețuit a lumii ortodoxe – moaștele bine cunoscutului Făcător de minuni și nevoitor al lui Dumnezeu Nicolae.

Bazilica în cinstea Sfântului Ierarh Nicolae în Bari
Însă, mai înainte, ele se aflau într-un loc complet diferit, iar mutarea lor este o poveste fascinantă și aproape polițistă.
Mutarea moaștelor Sfântului Nicolae la Bari
Bari nu a fost întotdeauna un oraș liniștit și pașnic. În Evul Mediu, în această regiune deseori izbucneau războaie. Orașul era situat convenabil pe malul mării, ceea ce însemna că întotdeauna existau destui oameni care voiau să-l captureze. Portul pescarilor Bari trebuia să-și apere libertatea cu arma în mână, de aceea toți bărbații de acolo nu erau doar pescari, ci și ostași curajoși.
Locuitorii orașului Bari erau oameni profund religioși și îl venerau cu evlavie pe sfântul ocrotitor al marinarilor, Nicolae Făcătorul de minuni. Bineînțeles că ei doreau ca sfintele sale moaște să se păstreze în Bari și să le protejeze orașul de nenorociri. Însă corpul Sfântului Nicolae se odihnea în Mira Lichiei, lângă biserica în care episcopul a slujit în timpul vieții sale. Și locuitorii din Bari s-au hotărât la o aventură disperată.

Biserica în cinstea Sfântului Nicolae din Demre (fosta Mira Lichiei)
În anul 1087 o mare navă comercială a părăsit portul Bari. Negustorii din Bari mergeau să facă negoț cu alte țări. Însă această cursă era diferită de celelalte – în cală, pe lângă mărfuri, erau o mulțime de arme. După ce au acostat în Mira Lichiei, marinarii au pornit să inspecteze orașul care era foarte aglomerat. Chiar în acea zi turcii își îngropau comandantul, din această cauză era atât de multă lume. Barienii și-au dat seama că în astfel de condiții planul lor era sortit la eșec și atunci au mers mai departe, în Antiohia.
În scurt timp au revenit în Mira Lichiei, iar de data aceasta șansa le-a surâs. Orașul era pustiu, doar câțiva călugări mai erau în biserica în care se păstrau moaștele Sfântului Nicolae. Însă ele erau bine ascunse.
Acum ne este greu să ne imaginăm obiceiurile acelor vremuri, dar istoria vorbește de la sine. Barienii sosiți i-au prins pe călugări și au început să-i interogheze, folosind forța. Unul dintre călugări a arătat un loc pe podea, sub care se afla mormântul sfântului.
Marinarii au spart repede podeaua și au găsit un spațiu gol din care emana o aromă fină de mir. Barienii se grăbeau, trebuiau să reușească, până nu vor fi opriți de orășeni. Și unul dintre ei, marinarul Matei, a sărit în interior și a început să transmită sfintele moaște prietenilor săi. Însă el a sărit fără mare atenție și a deteriorat câteva oase ale lui Nicolae Făcătorul de Minuni. Hoții au pus în grabă moaștele într-o ladă de lemn, au luat cu ei icoana sfântului ierarh și în fuga mare s-au îndreptat spre corabia lor.
Orășenii observaseră deja învălmășeala și s-au pornit în fugă spre port. Puterea era de partea răpitorilor, iar localnicilor nu le rămânea nimic altceva decât să plângă amar și să ridice mâinile spre cer. Scârbirea lor era atât de sinceră, încât barienii s-au îndurat de ei și au restituit locuitorilor din Mira Lychiei icoana făcătoare de minuni a Sfântului Nicolae. La Bari s-au întors ca niște eroi.

Mutarea moaștelor Sfântului Nicolae din Mira Lichiei la Bari
Locuitorii au întâlnit solemn moaștele Făcătorului de minuni și le-au așezat în catedrală. Totuși, încă nu este sfârșitul povestirii.
Transferul moaștelor Sfântului Nicolae la Veneția
Au trecut opt ani. A început Prima Cruciadă, la care locuitorii Veneției au decis să participe. Venețienii au fost încurajați de Patriarhul Padorado. El și-a exprimat speranța că vitejii ostași vor putea nu doar să elibereze Sfântul Mormânt, ci și să aducă la Veneția moaștele Sfântului Nicolae din Mira Lichiei. Dar cum așa? La urma urmei, toată lumea știa că sfințenia este în Bari. Ce vor căuta venețienii în Mira Lichiei?
A existat o legendă veche care spunea că o parte din moaște se află într-un chivot special într-un alt loc al bisericii, iar barienii nu au găsit acel chivot. Atunci venețienii s-au pus pe treabă.
Detașamentul a ajuns în Mira Lichiei, a pătruns în templu și a început să caute moaștele, răsturnând totul cu susul în jos. Paznicii înspăimântați i-au asigurat pe vitejii cavaleri că în urmă cu câțiva ani barienii luaseră moaștele, dar venețienii nu le-au dat crezare și au făcut uz de forță. Paznicii epuizați au arătat locul într-un altar lăturat al bisericii.
Cavalerii au demontat podeaua și au găsit un sicriu de aramă cu o inscripție grecească: „Aici se odihnește marele Episcop Nicolae, slăvit pentru minunile sale pe pământ și pe mare”. Când a fost deschis, camera s-a umplut de un parfum fin.

Biserica San Nicolò de pe insula Lido, unde se păstrează o parte din moaștele Sfântului Ierarh Nicolae
Bucuroși, venețienii au dus moaștele la o biserică de pe insula Lido în Veneția. Acolo ele se află până în zilele noastre.
Cercetările contemporane
Acum să trecem rapid la secolul al XX-lea. În anul 1953 episcopul orașului Bari a decis să demonstreze că anume aici se păstrează moaștele sfântului, întrucât Veneția a disputat această onoare cu Bari. În calitate de expert a fost invitat profesorul de anatomie Luigi Martino.
Rezultatele studiului au șocat întreaga lume științifică. În primul rând, s-a stabilit că moaștele elimină mir. Oasele subțiri erau acoperite cu o vlagă bine mirositoare. În plus, s-a confirmat oficial că acestea sunt adevăratele moaștele ale Sfântului Nicolae și ele erau anume rămășițele pe care barienii le-au furat în secolul al XI-lea în Mira Lichiei. Vă aduceți aminte de marinarul Matei care în grabă a sărit în mormânt? Profesorul a confirmat sursele istorice care relatau că multe oscioare sunt deteriorate de pe urma acelei sărituri.
Luigi Martino a așezat cu grijă toate rămășițele și a ajuns la concluzia că lipseau multe părți. Toată lumea și-a amintit imediat că venețienii pretindeau că moaștele Sfântului Nicolae sunt la ei. Dar abia în anul 1992 au putut fi studiate. Același profesor a stabilit că sfântul odor venețian completează pe deplin pe cel din Bari. Astfel tot ce a fost tainic a ieșit la iveală.
Ne este greu acum să dăm o evaluare morală a evenimentelor care au avut loc în urmă cu peste nouă secole. Da, și nu e nevoie să o facem. Pentru dreptate, trebuie remarcat faptul că teritoriul Turciei moderne și, prin urmare, al Mira Lichiei, au fost capturate de turcii selgiucizi și multe sfinte odoare creștine s-au aflat în pericol. Se prea poate că italienii au salvat sfintele moaște de la distrugere.
S-au schimbat multe de atunci. Au dispărut imperii puternice de pe fața pământului, au apărut noi țări, s-au perindat mulțime de generații. Dar de atunci vechile orașe italiene, Bari și Veneția, își au Ocrotitorul lor Ceresc și în fiecare zi râuri de pelerini curg la relicva sfântă – la moaștele Sfântului Ierarh Nicolae, cerându-i ajutor. Să îl cerem și noi!
Sfinte Ierarhe Nicolae, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi!
A pregătit Elena Belova
19 mai 2023
În imagine la publicare: Cartierele vechi din Bari
Sursa: ПРАВОСЛАВИЕ.RU