„Dumnezeul părinților noștri, Doamne, ai milă, Tu, Cel Care ai făcut cerul și pământul și toate cele ce sunt pe el, Tu, Cel Care pentru noi, oamenii, și pentru a noastră mântuire Te-ai coborât din ceruri și Te-ai făcut Om asemenea nouă întru toate în afară de păcat, Tu, Cel Care sus pe lemnul crucii Ți-ai întins preacuratele Tale mâini și Ți-ai vărsat preacinstitul Tău sânge, ca să ne răscumperi din blestemul legii și să ne dăruiești Împărăția Ta cea veșnică, Tu, Cel Care ne-ai învrednicit să Te numim Tată și să cerem Împarăția și dreptatea Ta, să se facă voia Ta cea sfântă, precum în cer așa și pe pământ, Tu cel Care ne-ai dat sfânta poruncă a dragostei zicând: «Aceasta vă poruncesc vouă: să vă iubiți unii pe alții, și întru aceasta vor cunoaște toți că sunteți ucenicii Mei, dacă veți avea iubire unii pentru ceilalți»; Tu, Cel Care ne-ai dat pacea Ta zicând: „Pacea Mea vă dau vouă“, miluiește-ne pe noi cu puterea Ta cea mare…”.
Cu aceste cuvinte de rugăciune pentru pacea lumii a început ședința Cenaclului literar-creștin „Cuvântul” din 20 mai 2023, care a avut loc la Biblioteca Națională a Republicii Moldova. Apoi a urmat cântecul „Apără-ne, Doamne!”, versuri, muzică și interpretare de Raisa Plăieșu, care a fost ca o rugăciune către Domnul Iisus Hristos de la pământ la cer.
Protagoniștii cenaclului, duietul literar-muzical Oleg Herescu, interpret și Veronica Bucico, poetă au adus celor prezenți mesajul păcii prin zborul porumbelului cu crenguța de măslin în cioc de pe corabia lui Noe, înveșnicind verdele primăverii prin Învierea lui Iisus Hristos.
Oaspeți de onoare au fost cei de la Societatea culturală APOLLON din România împreună cu domnul ambasador cultural „Convenţia ONU-Geneva”, George Călin, președintele executiv al acestei societăți, poet, prozator, ziarist, editor, precum și membrii delegaţiei de scriitori Apollon-România sosită la Chişinău: Viorica Călin, Marin Rada, Ofelia Florica Harangus, Mirela Cocheci, Valeria Stupcanu, Gheorghe Matei, Aura Ungureanu, Ştefan Doroftei Doimăneanu, Manuela Andreea Ionescu, Liliana Korcinski și Konstantin Korcinski. Oaspeții au prezentat superba Lecție de Poezie nr. 611 cu prezentarea cărților „Pledoarie pentru fluturi și cer” şi „Comorile umbrei” (Editura eCreator, Baia Mare) poezie, autor Marin Rada și un recital superb de poezie al poeților.
O bucurie nespus de mare pentru cei prezenți a fost acordarea premiilor Concursului Internațional „Cartea Anului – 2022” din partea Societății Culturale APOLLON din România și Academiei Internaționale de Literatură și Artă. În cadrul ceremoniei George Călin a înmânat premii următorilor autori basarabeni:
= Premiul special – Raisa Plăieșu pentru volumul „Cartea – îngerul bibliotecii”. Articole. Studii. Interviuri (Bons Offices, Chișinău);
= Premiul I – „Răsară soare-n dimineți”, autor Angela Mândâcanu, (Editura Lumina, Chişinău);
= Premiul II – „Fii floare”, autor Elena Zaițev, (Editura Pontos, Chişinău);
= Premiul III – „Fagurii tăcerii”, autor Ludmila Popescu, (Cenaclul literar-creştin „Cuvântul”), Chişinău;
= Premiul Special – „Bat clopotele în noi”, autor Geta Lipovanciuc, (Bons Offices, Chişinău).
Fiecare câştigător a recitat câte un poem din creaţia proprie.
S-au înmânat legitimaţiile de membru Apollon-România noilor membri ai societățiii: Marin Rada, Silvia Cipovenco, Oleg Herescu și Veronica Bucico.
Din partea Cenaclului literar-creștin „Cuvântul” lui George Călin i-a fost înmânată o Epistolă de Vrednicie, însoţită de o candelă plină cu mir sfânt și de pâinea păcii, iar tuturor poeților români au fost acordate Diplome de gratitudine, câte o carte „Prietenul meu drag” de Raisa Plăieșu și câte un hulub de pâine – simbolul păcii.
A fost făcută şi prezentarea celor mai recente volume apărute la Editura Ro.cart a Societăţii Culturale Apollon-România:
= „Pasărea luminii” – poezie, autor Tina Avramescu;
= „Ninsori de cuvinte” – poezie, autor Constanţa Cotan;
= „Nu sunt îngeri pe pământ…” – poezie, autor Dorina Omota.
Despre volumele prezentate în cadrul cenaclului au vorbit: scriitorul George Călin, poeta Lidia Grosu, academicianul Vasile Căpăţână, poeta Raisa Plăieșu, precum şi autorii cărților.
Vasile Căpăţână a prezentat cel mai recent volum apărut în Colecţia „Ideal” – „110 poeți români – 110 poeme”, Editura Biodova, Chişinău, din care a citit un poem răscolitor aparţinând lui George Călin.
Din partea Cenaclului au fost prezentate cărțile poetei Galina Furdui „Ziceri pentru cuvânt”, referințe literare; „Parafa ziditoare”, rondeluri; cartea pentru copii „Prietenul meu drag” de Raisa Plăieșu.
Pe parcurs au mai evoluat: Iulian Caranfil, interpret și compozitor; Ilie Văluță, interpret și compozitor; Valeriu Rîșniță, interpret; Lidia Grosu, poetă și critic literar; Angela Mândâcanu, poetă; Silvia Cipovenco, poetă; Sergiu Cumatrenco, jurnalist, redactor-șef al ziarului „Acasă”, Rezina; Valeria Dascăl, scriitoare; Elena Zaițev, poetă; Margareta Cemârtan, scriitoare; precum și cenacliștii: Ludmila Sochircă, Oxana Gâscă, Rodica Cerescu, Larisa Dohotaru; copiii de la Grădinița nr. 227 din Chișinău împreună cu părinții, primind în dar dulciuri și câte o carte din partea autoarei Raisa Plăieșu.
Poeții români s-au despărţit de fraţii basarabeni cu mare greutate, fiind nevoiţi să facă promisiuni de întoarcere la Chişinău! Această întoarcere va fi în perioada 15-18 iulie 2023, când Apollon-România va decerna premiile Festivalului-Concurs Internaţional de poezie, proză şi grafică „Nicolae Dabija – Tăcerea răstignită”, ediţia a III–a.
Raisa Plăieșu pentru Traditia.md