Cea mai veche biserică din Armenia a fost descoperită de arheologii de la Universitatea din Münster.
În orașul antic din Armenia, Artashat, arheologii Academiei de Științe a Armeniei și ai Universității Germane din Münster au găsit rămășițele unei biserici creștine timpurii.
O echipă de arheologi care lucrează la proiectul arheologic Artaxata a descoperit o clădire care datează din secolul al IV-lea și care, conform documentelor arheologice ale țării, este cea mai veche biserică din Armenia. Această descoperire confirmă existența creștinismului timpuriu din Armenia.
În timpul săpăturilor arheologice, experții au descoperit o clădire octogonală, construită în formă de cruce. Un grup de specialiști armeno-german, în sprijinul descoperirii lor senzaționale, a realizat fotografii exclusive și a adunat materiale cartografice din săpăturile unui oraș antic din regiunea Ararat, nu departe de Khor Virap.
Profesorul Academiei Naționale de Științe din Armenia Mkrtich Zardaryan a remarcat că bisericile în formă octogonală sunt bine cunoscute oamenilor de știință din regiunea Mării Mediteraneene încă de la începutul secolului al IV-lea, dar este pentru prima dată când o astfel de structură de biserică este descoperită în Ararat. Biserica corespunde tipologic complexelor creștine timpurii.
Biserica creștină, găsită de arheologi, a fost bogat decorat cu marmură mediteraneeană, iar podeaua a fost placată cu plăci de teracotă. Conform datării cu radiocarbon, rămășitele platformelor de lemn descoperite au fost realizate la mijlocul secolului al IV-lea, iar diametrul structurii octogonale era de aproximativ 30 de metri.
O echipă de savanți arheologi va continua cercetările pentru a afla cui a fost dedicată această biserică. Biserica în formă de cruce este situată pe teritoriul Armeniei unde, conform datelor istorice, Grigore Iluminatorul a fost închis în anul 301 d.Hr., înainte de convertitea sa la creștinism.
Sursa: Uniunea Jurnaliştilor Ortodocşi