După toate evenimentele dramatice, oamenii îmbisericiți din Ucraina își pun o întrebare firească: ce se va întâmpla mai departe cu Biserica și cum să trăiască în continuare? Este necesar să conștientizăm că nimeni nu ne poate interzice să săvârșim Liturghia, nimeni nu ne poate interzice să săvârșim Tainele, nimeni nu ne poate interzice să luptăm cu păcatul, să ne pocăim și să ne iubim aproapele.
Mitropolitul Antony (Pakanich), șeful Direcției executive a Bisericii Ortodoxe din Ucraina:
Mai întâi trebuie să înțelegem cel mai important lucru: care este sensul vieții unui creștin?
Scopul nostru principal este unirea cu Hristos prin iubire pentru Dumnezeu și pentru aproapele. Acesta este scopul pe care ni-l alegem pentru gândurile, cuvintele și acțiunile noastre.
În această cale există obstacole condiționate de păcatele lumii pământești. Și nu merită să așteptăm niciun bine de la lume – nici în zilele de prosperitate, nici în zilele de anxietate.
De aceea, orice piedici pe care ni le pune lumea pe tărâmul mântuirii sufletești, trebuie percepute ca de la sine înțelese, ținând cont de cuvintele Domnului: „În lume necazuri veţi avea; dar îndrăzniţi. Eu am biruit lumea” (Ioan 16:33).
Acum e necesar să conștientizăm ceea ce este cel mai important: nimeni nu ne poate interzice să săvârșim Liturghia, nimeni nu ne poate interzice să săvârșim Tainele, nimeni nu ne poate interzice să luptăm cu păcatul, să ne pocăim și să ne iubim aproapele.
Poți fi creștin și poți împlini poruncile lui Dumnezeu întotdeauna și în orice condiții. Acest lucru este confirmat de viețile a mii de martiri și mărturisitori din primele zile ale existenței Bisericii și până în ziua de azi.
În momente diferite, în diferite țări, sub diferite pretexte, comunitățile creștine erau interzise, erau scoase în afara legii și erau supuse persecuțiilor. Însă, după cum știm, rugăciunea nu s-a oprit niciodată, închinarea nu s-a oprit niciodată. Chiar și în lagăre de concentrare preoții săvârșeau Liturghia.
Este imposibil de interzis Biserica, pentru că este imposibil de interzis credincioșii. Și este cu atât mai imposibil de interzis Biserica din Ceruri: chipul sfinților care ne sunt alături de la începutul veacurilor.
Domnul este întotdeauna cu noi. „Cine ne va despărți pe noi de iubirea lui Hristos? Necazul sau strâmtorarea, sau prigoana, sau foametea, sau lipsa de îmbrăcăminte, sau primejdia, sau sabia?”, întreabă apostolul și tot el răspunde: „…Nici moartea, nici viaţa, nici îngerii, nici stăpânirile, nici cele de acum, nici cele ce vor fi, nici puterile, nici înălțimea, nici adâncul şi nici o altă făptură nu va putea să ne despartă pe noi de dragostea lui Dumnezeu, cea întru Hristos Iisus, Domnul nostru” (Rom. 8:35-39).
Fie ca harul Domnului nostru Iisus Hristos să fie cu voi, cu toți!
Sursa: ПРАВОСЛАВНАЯ ЖИЗНЬ