Acesta este genericul, vorba poetului Vasile Romanciuc, al Salonului Internațional de Carte pentru Copii și Tineret, ediția a XXV-a, care se desfățoară în zilele de 4-7 mai 2023, la Centrul Moldexpo, Pavilionul Central din Chișinău.
După timpul pandemic care a trecut cu multă durere și suferință prin sufletele oamenilor și ne-a pus măști pe gură, și ne-a închis în case, secerând multe vieți omenești, anume în perioada menționată cartea s-a dovedit a fi acea lumină, acea terapie sufletească pentru om, care i-a salvat pe mulți. Fie că lecturam rugăciunile sfinte psalmice și evanghelice, fie că ne-nsetam din ficțiunile diferitor romane sau din cele mai interesante subiecte de poezie, oricum cartea ne-a scos din cel mai greu impas de viață. Și, odată cu exploziile salvelor de flori și de frunze din această primăvară, lumina cărții precum soarele pe cer a început să lumineze și mai mult în privirile lumii și să-i încălzească inimile mai departe cu dorul de lectură.
Astfel, ce poate fi mai frumos să vezi râuri de copii din instituțiile de învățământ ale capitalei, de mână cu profesorii și părinții, cum se revarsă în marea de lumină a cărții, a Salonului Internațional de Carte pentru Copii și Tineret, spre Centrul Moldexpo, unde se desfășoară cea de-a XXV-a ediție a acestuia, care a demarat la 4 mai.
Copiii vor avea prilejul să savureze cele mai interesante cărți de povești și poezie, să se întâlnească cu mulți autori de carte și cu cei mai îndrăgiți eroi preferați ai cărților preferate, să răsfoiască cărți de ficțiune și non-ficțiune în română și în alte limbi de la peste 50 de edituri din țară și străinătate. Vor mai avea posibilitate să asiste la 45 de lansări de carte, sesiuni de autografe, ateliere de creație, expoziții de ilustrații de carte. De asemenea, copii vor avea posibilitatea să viziteze o Expoziție cu cele mai reprezentative cărți pentru copii ale autorilor ucraineni, unde vor avea loc întâlniri ale copiilor, inclusiv refugiați, cu scriitori din Ucraina, întâlniri ce se desfășoară cu prilejul organizării Anului culturii ucrainene în Republica Moldova în colaborare cu Biblioteca Națională pentru Copii din Ucraina și Secția Națională IBBY din Ucraina.
Salonului Internațional de Carte pentru Copii și Tineret este organizat de Secția Națională din Republica Moldova a Consiliului Internațional al Cărții pentru Copii și Tineret (IBBY) cu sprijinul financiar al Ministerului Culturii, Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău și în colaborare cu Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creangă”, Uniunea Editorilor, Uniunea Scriitorilor, Uniunea Artiștilor Plastici din Moldova și alte organizații.
O mare amploare în cadrul salonului va avea prezența Mariei Gheorghiu, fondatoarea și președinta Asociației Ovidiu.Ro din România, care va promova lectura în educația timpurie a copiilor prin diverse proiecte desfășurate inclusiv în Moldova. Doamna Maria Gheorghiu va organiza la 6 mai, ora 12.30, Atelierul pentru educatori și părinți: „Citește-mi 100 de povești”.
În ziua de sâmbătă, 6 mai, la ora 11.00, va avea loc un eveniment special în cadrul Proiectului Național de Promovare a Lecturii „Cartea deschisă”, care se va desfășura sub patronajul președintei Maia Sandu și la care sunt invitați animatorii și membrii cluburilor de lectură din diverse instituții. În aceeași zi, la ora 15.00, Platforma Națională a Tinerilor pentru Participare Activă, invită adolescenții și tinerii creatori la evenimentul Open Mic de poezie.
În cadrul salonului, Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creangă” va organiza Conferința internațională online: ”Cartea și lectura în situații de criză”, la care vor participa bibliotecari din România Moldova, România și Ucraina.
În ziua de 7 mai, orele 10.30-11.45, în cadrul Salonului Internațional de Carte pentru Copii și Tineret va avea loc ședința Salonului literar-artistic „La Creangă”, moderator scriitoarea Claudia Partole, unde vor avea loc lansările de carte: „Veghează pacea” de Nina Suruceanu; „Viața de orfan” de Ovidiu Vataman; „Lanul oamenilor buni” de Luminița Melnic; „Prietenul meu drag” de Raisa Plăieșu, precum și lansarea Almanahului literar „La Creangă” nr. 36 editat de Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creangă”.
Inaugurarea Salonului Internațional de Carte pentru Copii și Tineret a fost încredințată copiilor, vocile cristaline ale Corului mic „Vocile primăverii” de la Liceul Teoretic „Ion Creangă”, condus de Diana Efros care a împodobit Sala cu un florilegiu muzical. Au cules aplauze și dansatorii Arina Dolinskaia și Alexandru Haricovskii, prezentând dansul ucrainean „Garna divcina”, susținuți de coregraful Angela Dolinskaia.
Eugenia Bejan, președinte al Secției Naționale din R. Moldova a Consiliului Internațional al Cărții pentru Copii și Tineret (IBBY), director general al Bibliotecii Naționale „Ion Creangă”, din Chișinău a mulțumit tuturor susținătorilor, care colaborează și contribuie la buna desfășurare a acestui minunat eveniment, care adună sute de copii la întâlnirile cu Cartea nou-nouță și creatorii ei: scriitori, pictori, editori. La deschiderea oficială a Salonului au mai luat cuvântul: Sergiu Prodan, ministru al Culturii al Republicii Moldova; Anatolie Topală, ministru al Educației și Cercetării al Republicii Moldova; Narcis–Ionuț Afrăsinei, director–adjunct al Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău; Teo Chiriac, președintele al Uniunii Scriitorilor din Moldova; Claudia Balaban, director de Onoare al BNC „Ion Creangă”; Claudia Partole, scriitoare și alții.
Un moment distinct în cadrul Salonului este dăruirea cărții-surpriză „Ștrengărița” de Claudia Partole tuturor copiilor, care vor vizita salonul. Festivitatea de premiere va avea loc pe data de 7 mai, ora 12.00.
Salonul va putea fi vizitat gratuit în zilele 4-6 mai, între orele 10.00 și 18.00 și pe 7 mai între orele 10.00 și 17.00.
Raisa Plăieșu, pentru Traditia.md