La 27 noiembrie 2022, în Duminica a 24-a după Cincizecime, Sanctitatea Sa Patriarhul Chiril a săvârșit Dumnezeiasca Liturghie în biserica „Nașterea Preasfintei Născătoare de Dumnezeu” în Kulișki, orașul Moscova, și a condus hirotonia arhimandritului Petru (Pruteanu) în treapta de episcop de Caffa, vicar al Exarhului patriarhal din Europa Occidentală.
După încheierea Liturghiei Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Ruse l-a îndrumat pe episcopul Petru pentru slujire:
Preasfințite episcop Petru!
Sfântul Duh, condiția mântuiri tuturor oamenilor, prin punerea mâinilor arhipăstorilor, s-a atins acum cu suflarea Sa și de inima ta, de mintea ta și de firea ta și te-a ridicat, te-a înaripat și te-a întărit (antifon, glasul al 6-lea) pentru slujirea de mai departe a Bisericii Ortodoxe în treapta de episcop, ca, urmându-i pe apostoli, cu și mai multă râvnă să descoperi mireasma cunoștinței lui Hristos (2 Cor. 2:14), după cum spune clar apostolul Pavel.
Precum fiul înțelept ascultă de învățătura tatălui său (Pilde 13:1), ascultă și tu cuvintele Patriarhului. Ți le adresez nu doar din datoria Întâistătătorului, dar și conducându-mă de grija pentru casa lui Dumnezeu, care este Biserica Dumnezeului celui viu, stâlp şi temelie a adevărului. (1 Tim. 3:15)
Cu mila Domnului și cu trudele multor lucrători sârguincioși ai Viei lui Hristos, în ultimul timp, atât în spațiul canonic al Patriarhiei Moscovei, cât și în întreaga lume, sunt restaurate și construite bisericile noastre, se creează comunități liturgice, se dezvoltă activitatea de liminare și de tineret, se organizează ajutorul sistemic celor suferinzi și nevoiași. Pentru toate acestea și tu trebuie să ne îngrijești în locul slujirii tale, deoarece toate cele enumerate au devenit parte organică a slujirii bisericești, de rând cu alte lucrări care s-au desfășurat mai înainte. Dar toate aceste slujiri se formează, se înfăptuiesc și se umplu de Harul lui Dumnezeu doar atunci când în centrul vieții bisericești se află Sfânta Euharistie. Tu trebuie să depui eforturi nu doar pentru îmbunătățirea frumuseții exterioare a Bisericii și fortificarea pozițiilor ei sociale. Astăzi, ca de altfel în toate timpurile, este important să tindem a deveni pilde pentru oameni în înfăptuirea poruncilor Evanghelice. Cine dacă nu episcopul urmează să fie pildă credincioșilor (1 Tim. 4:12) și primul să urce pe muntele virtuților, cucerindu-l pe care, omul va fi în stare să arate celor din jur roadele binecuvântate ale Duhului Sfânt: dragostea, bucuria, pacea, îndelungă-răbdarea, bunătatea, facerea de bine, credinţa. (Gal. 5:22)
Nu este întâmplător că apostolul Pavel pune în vârful unghiului anume dragostea, deoarece, după spusele înțelepte ale lui Ieronim de Stridon, din dragoste se nasc toate bunătățile, iar fără de ea celelalte virtuți nu se consideră virtuți. (Tâlcuirea la Epistola către Gălăteni). Nu există dragoste – și celelalte încetează să mai fie virtuți, adică lucrări pe placul lui Dumnezeu. Rog pe Atotțiitorul ca această virtute importantă să fie în centrul slujirii tale arhierești.
Cuviosul Paisie Athonitul, unul din cei mai cunoscuți nevoitori ai contemporaneității, vorbea nu fără temei că oamenii așteaptă cel mai mult de la păstori două lucruri: să nu fie iubitori de argint și să aibă dragoste. (Cuvinte. V.I. Cu durere și dragoste despre omul contemporan). De aceea, ca fiind omul lui Dumnezeu fugi de iubirea de argint care este rădăcina tuturor relelor. (1 Tim. 6:10-11). Anume așa: dacă în centrul vieții omului sunt banii, atunci nu poate exista dragoste adevărată. Ca de foc să te temi și de cei care sunt legați strâns de iubirea de argint, de mândrie și de iubirea de slavă, fiind vrăjmașii cei mai mari ai unui slujitor adevărat. Ai celui care trebuie să fie blând și smerit cu inima, după cum mărturisește Evanghelia. (Mt. 11:29)
Slujirea ta în treaptă de episcop se va desfășura în circumstanțe deloc simple în care, consider, vor fi la locul ei și experiența ta de purtate a diferitor ascultări bisericești, de activitate profesorală și științifică împreună cu cunoașterea limbilor străine. Prin pronia lui Dumnezeu ți s-a arătat să fii ajutorul Preasfințitului Nestor în grija duhovnicească pentru credincioșii ortodocși care locuiesc în țările Europei Occidentale.
Astăzi, când omenirea trece printr-o perioadă dificilă a existenței sale, mulți oameni au fost nevoiți să-și părăsească Patria lor istorică din cauza condițiilor nefavorabile de ordin politic și economic, au plecat în țări străine și, bineînțeles, au nevoie de o deosebită atenție și mângâiere. Tinde să fii, după cuvântul apostolului, tuturor toate, ca, în orice chip, să mântuiesc pe unii (Cor. 9:22). Străduie-te să susții poporul lui Dumnezeu în diverse scârbiri și circumstanțe ca, simțind dragostea și grija ta, oamenii să conștientizeze că Biserica este o putere reală duhovnicească care îi unește pe cei care caută mântuire, indiferent de etnia și preferințele politice ale lor, este locul unde omul capătă unire adevărată întru Duhul Sfânt, unde nu mai este elin şi iudeu, tăiere împrejur şi netăiere împrejur, barbar, scit, rob ori liber, ci toate şi întru toţi Hristos. (Col. 3:11)
Fii blând faţă cu toţi, destoinic să dai învăţătură, îngăduitor (2 Tim. 2:24) și tinde, după cum spune Grigorie Dialogul, ca arca inimii tale să fie plină de bunăvoință. (În fața privirii lui Dumnezeu). Din toate puterile tale străduie-te să îndeplinești chemarea lui Hristos Mântuitorul: Aşa să lumineze lumina voastră înaintea oamenilor, aşa încât să vadă faptele voastre cele bune şi să slăvească pe Tatăl vostru Cel din ceruri. (Mt. 5:16). Îți doresc sincer ca, după cuvântul apostolului Pavel, propășirea ta să fie vădită tuturor. (1 Tim. 4:15)
De aceea, făcând temeinică chemarea și alegerea voastră (2 Pet. 1:10), nu încetini în lucrarea de rugăciune și săvârșirea slujbelor Dumnezeiești. Niciodată să nu uiți că episcopul este, întâi de toate, întâistătătorul comunității liturgice. Indiferent cât de extinse ar fi grijile tale, nu este nimic mai important decât aducerea Jertfei cele Fără de Sânge a mulțumirii. În țările în care sunt alte confesii, în care credincioșii ortodocși nu sunt atât de numeroși, necesitatea de rugăciune în comun și chiar de comunicare simplă omenească este deosebit de acută, o știu din propria experiență. Fă totul ce depinde de tine, ca fiecare parohie să fie cu adevărat o familie unită, în care oricine este gata să acorde susținere celui apropiat.
Fie ca acest toiag, însemnul vădit arhieresc, să-ți fie o amintire permanentă despre înălțimea și responsabilitatea slujirii încredințate ție. Ia-l și ridică slavă lui Dumnezeu Celui ce ne face pururea biruitori în Hristos (2 Cor. 2:14), dă binecuvântare celor credincioși care s-au rugat azi împreună cu noi ca Domnul cu pogorârea Duhului Mângâietor asupra ucenicilor sfințiți să îi facă vase alese, arătându-te și pe tine primitor al venirii Sale, după cum Îl rugăm pe Domnul în rugăciunea către Sfânta Împărtășanie. Fie binecuvântarea lui Dumnezeu asupra slujirii tale arhipăstorești întru slava Bisericii și întru mântuirea oamenilor. Amin.
Sursa: Patriarchia.ru