Sfântul Apostol și Evanghelist Matei este unul din cei doisprezece apostoli ai Mântuitorului Iisus Hristos și unul din cei patru evangheliști, alături de Sfântul Apostol și Evanghelist Ioan, Sfântul Evanghelist Luca și Sfântul Evanghelist Marcu, care au scris despre viața și activitatea Mântuitorului.
Viața pe scurt – Sfântul Apostol și Evanghelist Matei (sinaxar)
Sfântul Apostol și Evanghelist Matei era evreu de neam și a fost fiul lui Alfeu, care nu este una și aceeași persoană cu Alfeu sau Cleopa, tatăl lui Iacob cel mic.
Înainte de a fi chemat de Hristos să-I fie ucenic, Matei a fost vameș în Capernaum, lângă lacul Galileei și se numea Levi. Vameșii erau disprețuiți de evrei, pentru că strângeau biruri pentru stăpânirea romană. A accepta să fii vameș însemna în mentalitatea evreilor de atunci o trădare, dar și o stare de păcătoșenie, căci vameșii erau socotiți cei din urmă păcătoși ai neamului.
Sfântul Apostol și Evanghelist Matei a răspuns rapid chemării Mântuitorului și astfel, el a renunțat la slujba sa de vameș, făcând un ospăț pentru Mântuitorul și ceilalți ucenici. Sfântul Apostol Matei era cunoscut printre confrații săi, de vreme ce „mulțime multă de vameși” (Lc. 5:27) a venit la ospățul pregătit de el pentru Mântuitorul.
Propovăduirea Sfântului Apostol și Evanghelist Matei
După Înălțarea la cer a Mântuitorului Hristos, Sfântul Apostol și Evanghelist Matei a rămas la Ierusalim 15 ani propovăduind conaționalilor săi, adică iudeilor. Sfântul Irineu arată că după aceea s-a dus în Macedonia, apoi în Asia și în cele din urmă în Etiopia unde a propovăduit creștinismul. După unele tradiții ar fi ajuns până în India.
Spre finalul vieții, a ajuns în mijlocul unui trib de canibali din cetatea Mirmeniei. Aceștia nu trebuie considerați decât canibali ritualici, adică oameni care obișnuiau să se hrănească cu carnea semenilor doar în cadrul unor anumite sărbătoriri.
Viața sfântului scrisă de Simeon Metafrastul amintește că, în ținutul Mirmeniei, Sfântului Apostol i s-a arătat Domnul Iisus Hristos în chip de copil și i-a dăruit un toiag cu care să schimbe purtarea rea a poporului. Ni se spune că Evanghelistul a coborât din munte și a sădit toiagul lângă biserica din cetate. Din acesta a crescut un arbore, iar lângă el a izvorât o apă vindecătoare. Cei care gustau din apă și din mierea arborelui se vindecau de răutate și de purtarea lor asemănătoare cu cea a animalelor, primind cuvântul Evangheliei, fiind botezați de episcopul Platon.
Se mai amintește tot în aceeași sursă despre convertirea conducătorului cetății acesteia, pe nume Flavian, care, după ce l-a prigonit și chinuit pe Sfântul Apostol și Evanghelist Matei, a venit la credință și a fost botezat.
Trecerea la cele veșnice a Sfântului Apostol și Evanghelist Matei
Sfântul Matei a fost omorât fiind străpuns cu spada prin spate lângă un altar, din porunca regelui Eggipus al Etiopiei.
Sursa: Pravila.ro